صنایع دستی کردستان از لحاظ کیفیت و گستردگی در سطح کشور مطرح است به گونه ای که شطرنج شهرت جهانی پیدا کرده است و بیشتر مسافران و گردشگرانی که به کردستان سفر می کنند از محصولات نازک کاری ، فرش و گلیم کردستان خریداری می کنند.
به گزارش سایت آفتاب دل، سوغاتی دادن و سوغاتی گرفتن لذت فراوانی دارد. در ایران همه عادت کرده ایم پس از بازگشت از سفر برای اقوام و آشنایان رهآوردی داشته باشیم. شاید این مساله در فرهنگ و آداب ما ایرانی ها ریشه داشته باشد. هرچه هست، ما می خواهیم شما را با سوغاتی کردستان آشنا کنیم تا هنگام سفر به این استانبدانید چه چیزهایی بخرید که مختص همان شهر باشد.
نام کردستان که می آید همه یاد تخته نرد، فرش، گلیم ، زیورآلات و ... این شهر می افتند ایام تعطیلات به ویژه تعیطلات نوروز یکی از زمان ها و فرصت های ارزشمندی برای هنرمندان این عرصه است که هنر خود را به دیگر شهروندان و مردم کشور و حتی خارج از کشور عرضه کنند.
صنایع دستی کردستان از لحاظ کیفیت و گستردگی در سطح کشور مطرح است به گونه ای که فرش و گلیم کردستان به همراه محصولات نازک کاری چوب مانند تخته نرد و شطرنج شهرت جهانی پیدا کرده است و بیشتر مسافران و گردشگرانی که به کردستان سفر می کنند از محصولات نازک کاری ، فرش و گلیم کردستان خریداری می کنند.
سنندج از مراکز مهم نازک کاری ایران و حتی دنیا محسوب می شود و سابقه حدود یک قرون و نیمی این هنر در این شهرستان گواهی بر این مدعاست. بر اساس گفته های استادکاران نازک کار سنندجی بنیانگذار این هنر زیبا در سنندج استاد نعمت الله نعمتیان بوده است و هنرمندان سنندجی با ذوق و مهارت خاصی گره های چوب گردو و سنجد را بسیار زیبا به صورت ها و شکل های مختلفی در می آورند. این هنر هم اکنون جنبه بازاری یافته و اکثر صنعتگران این عرصه اقدام به ساخت تخت نرد ، عصا، کیف زنانه،رحل قرآن، میزشطرنج، قاب عکس، جعبه جواهرات و غیره کرده و از این راه درآمدی کسب می کنند.
به دلیل گران بودن مواد و مصالح مصرفی در نازک کاری بیشتر فعالان این عرصه اقدام به ساخت وسایل و تجهیزاتی می کنند که مورد استقبال و نیاز مردم باشد و دیگر کمتر به ساخت محصولات هنری می پردازند. در حال حاضر در بیشتر کارهای نازک کاری گوشه ای از منبت و معرق هم دیده می شود و این دو هنر نیز با نازک کاری آمیخته شده است.
صنایع دستی و سوغات صنایع دستی استان بخشی از فرهنگ مردم استان کردستان است که براساس نیاز و خلاقیت در طی زمان شکل گرفته است. استان کردستان دارای انواع شیرینیهای محلی بوده که مهمترین این شیرینیها کنجد، بادام سوخته، نوعی باسلق و نان برنجی است که در این میان کنجد و شیرینی محلی خاص شهر سنندج به همراه نان برنجی خریداران زیادی دارد.
در مناطق کرد نشین نوعی گیوه به نام کلاش تولید می شود که هماهنگی جالبی با لباس کردی دارد رویه این کفش از نخ پنبه ای بافته شده و زیره آن از پارچه فشرده شده ساخته شده است به همین دلیل کفش بسیار سبک ، نرم ، قابل انعطاف و متناسب با محیط کوهستانی است و تولید کلاش در اصل مختص به اورامان بوده است ولی اکنون در تمام شهر های کردستان تولید می شود.
قدیمیترین گلیم ایرانی کشف شده قطعه گلیمی است که آن را متعلق به حدود300سال پیش از میلاد دانستهاند. گرچه از سابقه تاریخی هنر گلیم بافی و زمان شروع آن در کردستان اطلاع دقیقی در دست نداریم، اما بدون تردید به همراه حصیربافی و نمد مالی در ردیف نخستین صنایع و هنرهای فلات ایران قرار دارد و از زمانهای بسیار دور به عنوان زیرانداز گرم، مناسب و قابل حمل برای استفاده در نقاط سرد و کوهستانی و نیز در مقام دستبافتهای از تار و پود محکم و مقاوم برای نگهداری، حمل اشیا و آذوقه و تزئین منازل روستاییان مورد نظر بوده و کاربرد همیشگی داشته و دارد
زیورآلات سنتی از قدیم الایام هنرمندان خوش ذوق کردستانی از قراضه های مسی و برنز و غیره انواع زیورآلات را به طرح و شکل های مختلف محلی در می آورند. این هنرمندان به این وسیله اقدام به ساخت گردنبند، سرنبد،دستبند، النگو، گوشواره، انگشتر و غیره در طرح ها و اشکال مختلف می کردند و هم اکنون نیز تهیه و تولید می شود.علاوه بر زیورآلات دست بافته های دیگری هم مانند جاجیم، پلاس، جوراب، شال، کاله(مچ بند )، موج بافی، سجاده بافی، رودوزی های های سنتی و سفالگری سنتی در استان تولید و عرضه می شود.
انتهای پیام/
.: Weblog Themes By Pichak :.